Vår finansieringsportfölj
Endast projekt som möter följande fyra kriterier kan vara aktuella för klimatfinansieringen, genom särskilda krav på leverantörerna:
Vintage: Koldioxidreduktionen ska inte vara äldre än tre år.
Säker certifiering: Gold Standard eller motsvarande
Förnybart: Undviker projekt med samband till fossila bränslen och vattenkraftsprojekt)
Merfördelar: Projekt med ytterligare fördelar såsom förbättrad hälsa prioriteras
Företaget 2050 har ytterligare fem grundkriterier som de tillämpar för finansieringsportföljerna, och som då även gäller för Ålandsbankens projekt. Alla projekt ska vara verifierbara, där oberoende tredje part ska verifiera utsläppsminskningarna. Det ska finnas en spårbarhet – samma utsläppsminskning ska inte kunna säljas flera gånger. Även additionalitet är viktigt, vilket innebär att projektet inte skulle bli av utan den finansiering som sker genom klimatfinansiering. Kriteriet beständighet tillämpas– utsläppsminskningen ska vara permanent. Projekten ska även bidra till hållbar utveckling – som nya arbetstillfällen, fattigdomsbekämpning mm
De tre aktuella projekten i Ålandsbankens finansieringsportfölj är följande:
Sierra Leone Safe Water
Detta mikro-projekt är certifierat enligt Gold Standard. Projektet syftar till att tillhandahålla lokalbefolkning i Sierra Leone med rent och säkert vatten genom att renovera borrhål. Projektet sträcker sig över hela landet och kommer påverka hundratals hushåll. Genom att tillhandahålla hushåll med rent vatten, som inte behöver kokas för säker konsumtion, kan hushållen minska sin förbrukning av ved vilket minskar koldioxidutsläppen från förbränningsprocessen.
Biogas för hushåll i Uttarakhand
Detta projekt omfattar drift av 13 549 hushålls-biogasanläggningar (biorötare) i Uttarakhand, Indien. Syftet med projektet är att ersätta den konventionella och vanligtvis ineffektiva vedeldade lerkamin-tekniken med hållbar och effektiv biogas. Samtliga hushåll använder kogödsel för att mata kokaren för att producera biogas för matlagning och uppvärmning av vatten.
Biokol i Bolivia
I mars 2023 öppnade Concepcion 1 i Bolivia, med ambition att bli världens mest hållbara producent av biokol. Biokolen görs av trärester från lokala sågverk som annars hade förbränts. En av biokolets merfördelar är att den verkar som jordförbättrare genom att binda vatten och näringsämnen. Projektet bidrar även till fler lokala jobb och ekonomisk tillväxt i regionen.