09 jul 2021
Finland

På spaning efter Ålandsbankens själ

Alandsbanken fyr marhallan ostersjon aland

Så länge det har funnits kameror har fotografer och filmskapare rest världen över för att ta unika bilder på människor, platser, djur och kulturer.

Berättelsen bakom bilderna

Under sommaren 2020 var det fotografen Anton Sucksdorffs tur att bege sig till Åland med uppdraget att fånga Ålandsbankens själ på bild.

– Vi ville fånga relationen mellan banken och den övärld vi kommer från som förutsätter att vi har fötterna på jorden och tänker långsiktigt, säger Ted Lindroos, bankens grafiska formgivare.

Havet och miljön är viktiga för ålänningar och när du trampar fram längs Ålands röda vägar eller paddlar i skärgården med naturen tätt inpå förstår du säkert varför. Såväl friluftsliv, stugliv som båtliv hör till många ålänningars fritidsintressen och det råder ingen tvekan om att ålänningarna är stolta över sin historia, skärgård och kulturarv. På en ö mitt ute i havet behöver man dessutom varandra och man hjälps åt. Det skapar en enorm samhörighetskänsla och gör att alla drar åt samma håll.

– Den mentaliteten och det arvet har också legat till grund för hur vi på Ålandsbanken verkar och agerar. Att fotografera det åländska landskapet, det ”sanna Åland”, var därför en självklarhet när det var dags att uppdatera vår bildbank, säger Ted Lindroos.

Åland – en fotogenisk ö

Som fotograf har Sucksdorff vant sig vid att emellanåt få extremt noggranna bildanvisningar. Men i det här fallet var det ingen som försökte detaljstyra hans jobb. Det stod klart att det man ville fånga var en dokumentär känsla från naturen och omgivningen.

– Åland är så fotogenisk och ljuset är fantastiskt. Därför behövdes till exempel ingen extra ljussättning. Att vi inte behövde ha med tung utrustning betydde också att vi kunde jobba som ett mobilt och snabbrörligt team, säger Sucksdorff.

Resultatet är det ni får ta del av här

Och resultatet blev så bra att vi bestämde oss för att vi ville ge alla våra läsare möjlighet att få ta del av ett axplock av det och berättelsen bakom de utvalda bilderna. Flera av platserna är välkända landmärken för en ålänning men för alla som bor i Finland och Sverige kan det måhända vara intressant att få veta mer om platsen. Vad är det vi ser?

– Att vi på Ålandsbanken väljer att gå vår egen väg och inte följer strömmen är kanske inte så konstigt med tanke på det arv vi har med oss från vår fantastiska övärld, säger Ted Lindroos.

Fyren Marhällan från 1938, längst ut i farleden som leder in mot Mariehamn.
Fyren Marhällan från 1938, längst ut i farleden som leder in mot Mariehamn.
I Båstskärsarkipelagen söder om Mariehamn fi nns sedan 2007 vindkraftstparken Båtskären.
I Båstskärsarkipelagen söder om Mariehamn finns sedan 2007 vindkraftstparken Båtskären.
Järsövägen med sina brobankar förbinder många små skärgårds-öar och holmar.
Järsövägen med sina brobankar förbinder många små skärgårdsöar och holmar.
Ålands skärgård ligger i centrum av världens största skärgårds-område med många farleder, här fi nns många vackra vikar och tusentals öar.
Ålands skärgård ligger i centrum av världens största skärgårdsområde med många farleder, här finns många vackra vikar och tusentals öar.
Längs vandringsleden i Bomarsund kan du ta del av Bomarsunds fästnings historia.
Längs vandringsleden i Bomarsund kan du ta del av Bomarsunds fästnings historia.
Karakteristiskt för Åland är de röda granitklipporna. Den röda graniten används till vägbeläggning och därför lyser både grus-vägar och asfalterade vägar röda.
Karakteristiskt för Åland är de röda granitklipporna. Den röda graniten används till vägbeläggning och därför lyser både grusvägar och asfalterade vägar röda.

Välkommen till en bank som värdesätter dig och miljön!