Det är inte konstigt att Private Banker Åsa Backman har fått de österbottniska företagarnas förtroende. Hon är nämligen deras spegelbild. Med fötterna på jorden ser hon möjligheter vart än hon ser – och saker ska göras i dag, inte i morgon. Dessutom har hon ett särskilt knep för hur hon rivstartar dagen.
Det råder ingen tvekan om att Åsa Backmans meritförteckning är avslöjande läsning. Där finns en röd tråd med vilken ett karaktärsdrag prydligt tråcklas ihop: modet att bege sig ut på okända vatten. Lustigt nog är just vatten och tråd viktiga element i hennes personliga utveckling.
Åsa växte upp i Korsholms skärgård, på Björkö knappt 40 kilometer nordväst om Vasa. Björköby hade på den tiden egen skola, butik och bank.
– Vi levde aningen isolerat, men på många sätt idylliskt. Min morfar Leander Wiik var fiskare och farfar Karl Backman var båtbyggare, så jag känner en stark koppling till skärgårdslivet och havet, säger Åsa.
Att som liten flicka ha en båtbyggande farfar har ju sina fördelar: Karl snickrade raskt ihop både dockhus och vaggor till barnbarnens dockor.
– Men det var inte några enkla byggen, dockhusen var utsmyckade med omsorg och eftertanke. Han hade verkligen det kreativa i sig.
”En av de bästa sakerna med mitt jobb, förutom alla intressanta människor jag får träffa, är att fundera ut nya koncept och sätt att göra jobbet på.”
Så det är inte förvånande att Åsa också kände en dragning till det kreativa. Efter att ha gått bildkonstlinjen vid Vasa övningsskolas gymnasium fortsatte hon till Åbo där hon studerade kläddesign. Studierna skulle komma att ta henne både till Stockholm och Paris. I Stockholm praktiserade hon som designassistent till Carin Rodebjer på klädföretaget Rodebjer och i Paris sydde hon kläder för den svenska designern Anika Skärström.
Att på nära håll följa med de båda kvinnliga företagsledarna och deras arbete gav Åsa en viktig insikt. Ifall hon själv en dag skulle starta eget var det nödvändigt att lära sig hur ett företag drivs framgångsrikt.
Därmed var nästa hållplats på hennes livsresa given, det var dags för Svenska handelshögskolan och studier i entreprenörskap och företagsledning.
– Det var jättebra att jag valde den linjen. Jag hittade det jag ville satsa på och samtidigt insåg jag att formgivning inte var det jag ville jobba med i framtiden. Den utbildningen fick bli min hobby. I dag har jag ett litet syrum hemma som jag använder från och till, att sy är bra terapi.
Att välja rätt bank
2015 fick Åsa sina magisterspapper och det var dags att se sig om efter ett lämpligt jobb. Hennes maggropskänsla sade henne att bankbranschen kunde vara något att snegla på. Men vilken bank skulle hon närma sig?
– Jag var nyfiken på Ålandsbanken och dåvarande kontorschef Lars Lönnbland är hemma från grannön Replot, så min pappa kände till honom och beskrev Lasse som en bra typ.
På Vasakontoret fanns också en annan ”bra typ” som skulle spela en avgörande roll i Åsas framtid.
– Joel Sunabacka hade läst samma kurser som jag på Hanken. Vi hade inte umgåtts desto mer, men han insåg att det behövdes förstärkning på Vasakontoret så han övertalade Lasse att ge mig en chans.
I dag har Joel Sunabacka övertagit stafettpinnen efter Lars Lönnblad och är Åsas chef. Också om titlarna verkar vara något som man i Vasa lämnar i paraplystället på morgonen.
– Vi är ett glatt gäng i olika åldrar som trivs i varandras sällskap och gärna umgås utanför jobbet så jag trivs superbra, säger Åsa.
Väl ombord på skutan började hon i kassan, fortsatte som Premium Banker och hösten 2017 blev titeln Private Banker.
– Jag är väldigt nöjd med att jag gick den vägen, det var en bra inkörsport. Jag fick en bred bild av banking och kundfrågor. Dessutom lärde jag känna våra kunder och redan när jag jobbade i kassan började vi kontakta nya kunder, vilket i sin tur gav mig en inblick i de många fina företagen vi har här i Österbotten.
Att tänka stort, satsa och lyckas
Då just de österbottniska företagarna är den huvudsakliga målgruppen för Vasateamet sätter det också tonen för hur man jobbar. Att företagarna skulle släppa allt och köra långt för att besöka banken är inget som Åsa förväntar sig, istället är det uppsökande verksamhet som gäller.
– Vi åker kors och tvärs över hela Österbotten för att träffa våra kunder, men den här våren har vi fått hitta nya arbetssätt. Det bästa med det här jobbet är att jag får träffa dem som har grundat intressanta bolag och höra dem berätta om sitt liv. Det blir alltid tydligt att det ligger mycket hårt arbete bakom. Det är roligt att besöka ett bolag mitt i skogen som visar sig vara marknadsledande i Europa eller världen! Det är så häftigt att de vågar tänka stort, satsa stort och lyckas stort. Vad kan vara mer inspirerande än det?
Och att göra företagsbesök som ambassadör för Ålandsbanken gör inte jobbet svårare precis.
– Det finns en klar nyfikenhet på vad Ålandsbanken är för bank. Det finns ju så många kopplingar mellan Österbotten och Åland, släktbanden är täta och företagarandan är den samma.
Lägg till det Anders Wiklöfs Lepplaxrötter eller det faktum att Stefan Wiklund och Antti Valkama, alltså herrarna bakom bankens framgångsrika bostadsfonder, är hemma från Jakobstad.
– Här i Österbotten litar man på en österbottning, säger Åsa.
Att knäcka svåra nötter
Mycket av hennes jobb handlar om att säkra det kapital som företagarna har byggt upp, att bygga upp en placeringsportfölj vid sidan av företagets verksamhet.
– Med tanke på de senaste årens ränteläge har det varit en konstant utmaning att erbjuda lågriskplaceringar istället för att företagaren ska ta risker med sina hårt införtjänade slantar. Men jag upplever att kunderna har uppskattat våra förslag på hur riskerna kan spridas på ett förnuftigt sätt.
En annan viktig fråga att dryfta med kunderna är planerna för generationsskifte.
"Det finns en klar nyfikenhet på vad Ålandsbanken är för bank. Det finns ju så många kopplingar mellan Österbotten och Åland.”
– Förr eller senare måste man som företagare ta ställning till de frågorna och vi jobbar mycket med våra kunder för att hitta de bästa lösningarna. Generationsskifte är något som många tycker är en svår och jobbig fråga, ett bolag är ju ofta företagarens bebis. Därför uppskattar de enormt när vi kan hjälpa dem att bena ut tankarna så att de kommer ett steg vidare.
I Åsas jobb med att sy ihop individuella lösningar på de här utmaningarna hittar vi förstås också en parallell till hennes bakgrund som kläddesigner.
– Många som hör om min designbakgrund tycker det är konstigt att jag hamnat i bankvärlden, men sanningen är att jobbet som Private Banker kan göras så kreativt man vill göra det. En av de bästa sakerna med mitt jobb, förutom alla intressanta människor jag får träffa, är att fundera ut nya koncept och sätt att göra jobbet på. Det gäller att se alla de möjligheter som finns.
Det säger sig självt att Åsas dagar kan bli både hektiska och långa. Men det verkar inte bekymra henne. Hon har nämligen sitt eget trick för hur hon ger sin dag en flygande start.
– Jag dricker varken kaffe eller te. Men jag dricker ett glas kall O’boy varje morgon. Det är det bästa sättet att vakna på.
Text Jocke Enegren Foto Esa Siltaloppi och Adobe Stock