31 maj 2018
Finland

Årets vinnare i Östersjöprojektet

Ostersjon

Plastavfall och mikroplast oroar folk. Detta syns bland annat på de 124 ansökningar som Östersjöprojektet mottog förra året. Ansökningstiden för Östersjöprojektets finansiering år 2018 har inletts och pågår till slutet av september. Har du nya idéer för att rädda Östersjön? Även ditt projekt kan bidra till att lösa Östersjöns nödläge.

Plastavfall och mikroplaster i fokus

Östersjön är ett av världens mest hotade hav. En del av havsbotten har förstörts på grund av övergödning. Idén om Östersjöprojektet föddes under en seglats sommaren 2014, då Ålandsbankens affärsområdeschef Anne-Maria Salonius blev orolig för Östersjöns tillstånd och beslöt sig för att göra något åt saken. - Vi skapade Östersjöprojektet för att finansiera och stöda projekt som förbättrar Östersjöns tillstånd, berättar Salonius.

Två miljoner euro

Östersjöprojektet blev en naturlig fortsättning på bankens målmedvetna miljöarbete. Ålandsbanken har alltsedan 1997 finansierat projekt som främjar miljöskydd. Hittills har banken donerat nästan två miljoner euro till olika miljöprojekt.

– Det är glädjande att se hur hur mycket engagemang det finns Årets vinnare i Östersjöprojektet för att skydda Östersjön. Bland förra årets ansökningar till Östersjöprojektet fanns många olika slags lösningar representerade, även mycket nytänk, säger Salonius glatt.

Plast bekymrar

Förra året tilldelades nio olika projekt finansiering inom Östersjöprojektet. Projekten fick dela på nästan 250 000 euro. – Det är spännande att följa med hur projekten når framgång. Vinnaren, Clewat Oy:s plastavfallsinsamlare, är ett mycket ambitiöst projekt. Projektet väckte mycket positiv diskussion redan i omröstningsskedet och uppmärksammades i medierna, kommenterar kommunikationschef Crista Tammela.

Förra året mottog projektet exceptionellt många ansökningar från företag, organisationer och föreningar med fokus på plastproblemet.

Det var tydligt att plast blev det centrala temat i Östersjöprojektet. Oron för plast syntes även i publikomröstningen, där projekt med plasttema samlade över hälften av alla röster. Vinnaren fick 37 procent av rösterna.

Ny kategori

Förra året utmanade Östersjöprojektet för första gången digitala innovationer att delta i miljöarbetet. Vinnare i den nya kategorin var John Nurminens stiftelses gräsrotsfinansieringsplattform Nutribute. I denna kategori hade juryn förstärkning av verkställande direktör Ilkka Paananen från Supercell och Skypes medgrundare Niklas Zennström.

– Det är uppmuntrande att se gräsrotsfinansiering användas specifikt för att lösa Östersjöns utmaningar. Det finns många idéer där ute som behöver stöd och ett bra sätt att sammanföra aktörer och påskynda handlingarna är att använda en digital plattform. Nutribute har potential att skapa nya affärsmöjligheter och städa upp Östersjön och jag ser fram emot att följa deras framsteg, resonerar Zennström.

Kom med

Med hjälp av Östersjöprojektet uppmuntrar Ålandsbanken andra organisationer att utveckla goda idéer för Östersjön. Banken donerar årligen en summa som motsvarar upp till 0,2 procent av depositionerna på Östersjökonton. Såväl privatpersoner, skolklasser som organisationer kan ansöka om stöd till sina projekt för att rädda Östersjön. Ansökningstiden är öppen fram till slutet av september.


Artikel från Ålandsbanking nr 1/2018 (publicerad 31.05.2018)

Text: Tarja Vilén

Jag vill gärna få mer information om Östersjökortet