23 apr 2021
Finland

Åland Index har blivit en global bankstandard – når nu halva världen

Blogg aland index logo rymden jorden belysning land

Ålandsbanken var först i världen med att erbjuda sina kunder möjligheten att följa sina korttransaktioners klimatpåverkan. Med på resan är nu även jättarna Mastercard och Klarna.

Det har gått fem år sedan vi lanserade Åland Index*, ett index kopplat till våra Östersjökort, som beräknar korttransaktioners klimatpåverkan. Syftet var att på ett enkelt sätt engagera våra kunder i klimatkampen genom att visa hur den individuella konsumtionen påverkar vår planet.

– Första steget var att öka medvetenheten, berättar Ålandsbankens vd, Peter Wiklöf. Genom att presentera kortinköpens koldioxidavtryck till alla våra kunder via Mobilbanken och Internetkontoret fick vi möjligheten att nå ut till en bred målgrupp, inte bara till den som redan är intresserad av sin miljöpåverkan. Att få sig en tankeställare är viktigt om man vill nå förändring.

Bredare räckvidd med Åland Index Solutions

2018 startade vi ett samarbete med Doconomy och grundade tillsammans Åland Index Solutions, ett företag som skulle jobba med att uppnå nästa mål – nå ut till fler användare. Genom att fler personer arbetade helhjärtat med att utveckla indexet och sprida information började man snabbt se resultat. Allt fler banker och betalningsaktörer fick upp ögonen för indexet, som idag erbjuds som en molnbaserad lösning till alla intresserade, inte bara banker utan även bland annat bolag inom telekombranschen.

Det fanns en dröm – att Åland Index skulle bli en global bankstandard, och den drömmen har nu blivit verklighet. Samarbetet med Mastercard utökades genom att kortjätten blev delägare i Doconomy och sedan 12 april erbjuds Åland Index via Mastercard till alla Mastercards kunder runt om i hela världen. Från och med Earth Day, den 22 april, erbjuder även svenska fintechbolaget Klarna sina kunder möjlighet att mäta sina koldioxidavtryck i Klarnas egna app.

– Det här sätter Ålandsbanken på världens hållbarhetskarta, säger Peter Wiklöf. Det är oerhört stort att vår lösning nu når halva världen.

Vägen framåt

Indexet utvecklas kontinuerligt och har bland annat uppdaterats med ytterligare påverkansfaktorer och mer utförliga analysmodeller. Det senaste året har man implementerat Standard & Poors Trucost-data och analyser i beräkningsmodellen. Trucost värderar risker relaterade till klimatförändringar, nationella resursbegränsningar samt sociala, miljömässiga och bolagsstyrande faktorer.

Helena Mueller, medgrundare och CCO på Doconomy, berättar att man jobbar med att göra Åland Index mer precist genom att bland annat titta på möjligheten att gå från ett genomsnittligt index på branschnivå till att komma ner på produktnivå och mer lokala anpassningar.

– Det är långt tills världen är perfekt. Men vi jobbar på alla fronter, berättar Helena. Hon menar att människor ännu inte kan så mycket om koldioxid och klimatavtryck, och jämför beräkningen av koldioxidavtrycket med att räkna kalorier och steg. Det handlar om att sprida kunskap, engagera människor att ta eget ansvar och nå ut till så många som möjligt. Till slut kan det bli en naturlig del av vardagen – att göra bättre val för miljön.

Tack för att du är med på resan, där vi alla hjälps åt att ta vårt ansvar för klimatet.

* Mätningen görs genom att använda ett genomsnittligt koldioxidavtryck för varje bransch. Indexet känner alltså av om du handlar på en bensinmack eller klädaffär, men inte exakt vad du handlat, och utvecklingen framåt innehåller fler specifika mätinstrument, allt för att göra det så enkelt som möjligt för dig som konsument att följa din klimatpåverkan.

Välkommen till en bank som värdesätter dig och miljön!