
Föreslagna tullar höjer riskerna för lägre tillväxt och stigande inflation
Trumpadministrationens aviserade ”ömsesidiga tullar” förra veckan var betydligt mer långtgående än vad vi (och övriga marknadsaktörer) hade räknat med. Risktillgångar över hela världen har utvecklats mycket svagt under de senaste dagarna i spåren av tullbeskedet och reaktionerna från omvärlden.
Effekterna på den reala ekonomin är ännu svåra att bedöma. Preliminära beräkningar visar att tillväxten i USA kan komma att sjunka med 1–2 procentenheter under det närmaste året, allt annat lika, om tullarna blir bestående. Applicerat på världsekonomin i stort skulle det kunna medföra att den förväntade tillväxten för 2025 halveras. Vi kommer med all säkerhet att få revidera dessa bedömningar i takt med att svaren på tullarna från omvärlden blir tydliga.
Samtidigt ökar risken för att inflationstrycket permanentas på en högre nivå än tidigare. Detta påverkar åtminstone på kort sikt centralbankernas möjligheter att stötta ekonomierna genom lägre styrräntor. I detta avseende har Europa och delar av Asien ett betydligt mer gynnsamt utgångsläge än USA, där resursutnyttjandet i ekonomin är betydligt högre.
Lägre tillväxt och en större risk för att inflationen biter sig kvar innebär att marknadens förväntningar på företagsvinsterna under 2025 och 2026 sannolikt är för höga i nuläget. Om den globala tillväxten halveras ger historiska samband vid handen att företagsvinsterna sjunker med 5–10%, snarare än vinstökningar på 5–10% som analytikerna idag förutspår.
Värderingarna i aktiemarknaden har kommit ned rejält under de senaste dagarna, men reflekterar ännu inte fullt ut estimatsänkningar i storleksordningen 10–15%, som skulle kunna bli konsekvensen av att tullarna kvarstår i nuvarande utformning.
Riskpremierna har stigit även i kreditmarknaden. De högre riskpremierna motverkar i stor utsträckning lägre räntor på statsobligationer. Vi ser samtidigt tecken på att likviditeten i vissa delar av kreditmarknaden försämrats under de senaste dagarna, där high-yieldsegmentet i vanlig ordning drabbats hårdast.
För den långsiktige investeraren – med en placeringshorisont på fem år eller mer – är den senaste månadens nedgång snarast att betrakta som en tillfällig korrigering. Företag och hushåll kommer över tid att anpassa sig till den förändrade handelsmiljön, och den globala tillväxten att återhämta sig. Kortsiktigt räknar vi dock med att de stora svängningarna i marknaden kommer att fortsätta. Situationen förändras från dag till dag, och vi ska inte utesluta att även små förbättringar av handelsvillkoren kan utlösa stora uppgångar för risktillgångar.
Förändringar i tillgångsallokering
I nuvarande volatila miljö väljer vi att minska exponeringen mot risktillgångar något – vi sänker den rekommenderade aktievikten från 50% till 45% och minskar samtidigt exponeringen mot high yield-obligationer något. Vi placerar majoriteten av likviden i kassa, vilket ger oss en hög beredskap för att åter öka exponeringen när marknadsläget stabiliseras.
Vi behåller den geografiska allokeringen för aktier intakt, vilket innebär en övervikt i europeiska aktier vilket finansieras av en undervikt i amerikanska aktier. Detta baseras dels på de bedömda effekterna av de föreslagna tullarna, dels på en mindre attraktiv värdering av de amerikanska bolagen.
Inom ramen för aktieplaceringar har vi under de senaste veckorna minskat exponeringen mot konjunkturkänsliga sektorer och dels ökat våra innehav i mer konjunkturstabila bolag, dels ökat likvida medel något för att ha en hög handlingsberedskap om marknadsläget skulle förändras.
Stockholm och Helsingfors 2025-04-07
Lars Söderfjell
Chef Aktier och Allokering
Niklas Wellfelt
Chefsstrateg
Jyri Suonpää
Chefsstrateg Finland