Siirry pääsisältöön

Kuolinpesä – näin hoidat kuolinpesän pankkiasioita

Omaisen kuolemaan liittyy monia käytännön järjestelyjä, joita omaisten on hoidettava surutyön ohella. Olemme koonneet tietoa kuolinpesän pankkiasioiden hoitamiseen liittyen, jotta voimme auttaa sinua vaikeassa tilanteessa.

Kuolinpesä

Kun henkilö kuolee, syntyy kuolinpesä. Kuolinpesällä on erilaisia osakkaita. Osakkaita ovat eri osapuolet, jotka perivät esimerkiksi rahaa tai omaisuutta, joka kuului vainajalle. Osakkaita voivat olla lakisääteiset perilliset tai leski kuolinpesän jakoon asti, ellei puolisoilla ollut avio-oikeuden täysin poissulkevaa avioehtoa. Sen lisäksi voi olla muita mahdollisia edunsaajia, kuten vainajan ystäviä ja kaukaisempia sukulaisia.

Perukirja kolmen kuukauden kuluessa

Perukirja on lain mukaan laadittava kolmen kuukauden kuluessa kuolemantapauksesta. Perukirjaan merkitään vainajan kaikki varat ja mahdolliset velat kuolinpäivänä. Jos vainaja oli naimisissa tai rekisteröidyssä parisuhteessa, merkitään myös puolison varat ja velat.

Perukirja vaikuttaa perinnönjakoon ja perintöveroon

Perukirjalla on kaksi tehtävää; se toimii sekä omaisuusluettelona perinnönjakoa varten että veroilmoituksena perintöveron määrittämistä varten. Meillä on pitkä kokemus perukirjojen laatimisesta, ja autamme mielellämme sinua, jotta voit keskittyä muuhun surun keskellä. Lisätietoja kuolinpesän pankkiasiointiin löydät alla olevasta esitteestä.

Muistathan:

  • Saldotodistus lähetetään automaattisesti vainajan viimeiseen kotiosoitteeseen. Puolison saldotodistuksen voit tilata soittamalla Asiakaspalveluumme.

  • Toimita sukuselvitys mahdollisimman pian, jotta voimme selvittää, kuka on kuolinpesän osaomistaja ja kenellä on oikeus saada tietoja kuolinpesästä.

  • Kuolinpesän laskut voidaan maksaa kuolinpesän tililtä.