Siirry pääsisältöön
24 syyskuuta 2020
Lehdistötiedotteet

Itämeren lämpeneminen uhkaa vedenalaista monimuotoisuutta – Itämeren tilaan vaikuttavia innovaatioita ja ideoita rahoitetaan nyt

Itämeren lämpeneminen uhkaa vedenalaista monimuotoisuutta – Itämeren tilaan vaikuttavia innovaatioita ja ideoita rahoitetaan nyt

Itämeri on matala meri, jonka veden vaihtuvuus on myös hidasta. Näistä syistä Itämeri lämpenee nopeammin kuin muut maailman meret, ja tänä vuonna sen lämpeneminen on ollut erittäin poikkeuksellista.

”Voisi sanoa, että Itämerellä oli kuumetta jopa seitsemän kuukauden ajan. Itämeren ongelmat liittyvät vahvasti sen rehevöitymishistoriaan, mutta sen lisäksi ilmastonmuutos pahentaa entisestään meren tilaa”, Itämeritutkimuksen professori Alf Norkko kertoo.

Itämeren lämpeneminen on ollut Suomen rannikoilla ennätyksellisen nopeaa. Esimerkiksi Helsingin yliopiston Tvärminnen eläintieteellisen aseman ympäristössä Itämeren keskilämpötila on noussut 1990-luvun alusta tähän päivään jopa kaksi astetta.

Nopea lämpötilan nousu on riski jo ennestään haavoittuvaiselle Itämerelle. Se kierrättää koko meren ekosysteemin prosesseja nopeammin ja ensimmäisenä tästä kärsivät Itämeren tärkeät avainlajit, kuten meriajokkaat.

Norkko kertoo, että vuoden 2018 kuumana kesänä lämpöaalto johti laajoihin meriajokasniittyjen ja sinisimpukoiden kuolemiin matalissa vesissä. Avainlajeilla on keskeinen asema Itämeren hyvinvoinnin kannalta, sillä ne tarjoavat ravintoa sekä kasvu- että suojapaikkoja useille muille lajeille.

Kaikkia lämpenemisen vaikutuksia ei vielä edes tiedetä.

”Lämpeneminen näkyy ensimmäisenä meren monimuotoisuudessa. Eri lajien kärsiessä vaikutukset alkavat kertaantua ja lopulta se näkyy meille ihmisille asti. On myös paljon, mitä emme vielä tiedä. Esimerkiksi voiko meren lämpeneminen vaikuttaa negatiivisesti ilmastonmuutokseen, kun meren omat hiilinielut kärsivät”, Norkko kertoo.

Rahoitusta Itämeren tilaa parantaville ideoille

Vaikka Itämeren tilassa on nähty myös positiivista kehitystä, niin toimia sen suojelemiseksi tarvitaan yhä kipeästi. Ravinteiden pitäminen maassa ja niiden Itämereen huuhtoutumisen minimoiminen sekä paikalliset toimet ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi ovat erityisen tärkeitä Itämeren hyvinvoinnin kannalta.

”Esimerkiksi paikallinen meren monimuotoisuuden ja mahdollisten hiilinielujen suojelu ovat tärkeitä ja vaikuttavia asioita. Myös yhteistyötä eri toimijoiden välillä tarvitaan”, Norkko kertoo.

Norkko on myös mukana Ålandsbankenin Itämeriprojektin tuomaristossa. Itämeriprojekti on rahoittanut vuodesta 2014 lähtien vuosittain Itämeren tilaa edistäviä hankkeita, ja tänä vuonna rahoitushaussa on jaossa jopa 500 000 euroa.

Aiempina vuosina Itämeriprojektin rahoitus on mahdollistanut monien startup-yritysten toiminnan käynnistämisen ja kehittämisen sekä Itämeren tilaa parantavien innovaatioiden ja ideoiden toteuttamisen.

Itämeriprojekti on myös rahoittanut useiden Itämeri-toimijoiden työtä. Yksi rahoituksen saajista on Baltic Sea Action Groupin Elävä Itämeri -hanke, jonka tavoitteena on lisätä tietoisuutta Itämeren monimuotoisuudesta ja suojella sitä.

”Haluamme kannustaa kaikkia Itämeren suojeluun, sillä vain yhdessä voimme aikaansaada muutoksen. Siksi Itämeriprojektin rahoitushaku on avoinna kaikille. Tärkeintä on, että idealla on konkreettisia vaikutuksia Itämeren tilaan”, Ålandsbankenin Suomen johtaja ja Itämeriprojektin tuomariston puheenjohtaja Anne-Maria Salonius kommentoi.

Rahoitusta Itämeriprojektilta voivat hakea niin yritykset, säätiöt kuin konkreettisiin tuloksiin tähtäävät tutkimushankkeet. Hakuaika päättyy syyskuun lopussa 30.9.

Näin haet rahoitusta Ålandsbankenin Itämeriprojektilta:

– Hakemus jätetään Itämeriprojektin verkkosivuilla itameriprojekti.fi.

– Ennen hakemuslomakkeen täyttämistä käy huolellisesti läpi esimerkkihakemus ja varmista, että olet valmistellut tiiviin ja selkeän vastauksen kaikkiin kysymyksiin.

– Hakemusta ei ole mahdollista muokata sen lähettämisen jälkeen.

– Tuomaristo pyytää tarvittaessa lisätietoa hakemukseen.

– Viimeinen hakupäivä on 30.9.

– Rahoitusta saavat hankkeet julkaistaan ensi vuoden alussa.

Lisätietoja:

Anne-Maria Salonius
johtaja, Ålandsbanken Suomi
p. +358 40 733 1106
anne-maria.salonius@alandsbanken.fi

Crista Hietala
viestintä- ja markkinointijohtaja, Ålandsbanken Suomi
p. +358 40 646 3501
crista.hietala@alandsbanken.fi

Itämeriprojekti toimii terveemmän meren puolesta rahoittamalla hyviä ideoita ja lisäämällä tietoutta Itämeren tilasta. Itämeriprojektin avulla Ålandsbanken haluaa kannustaa muita organisaatioita kehittämään hyviä ideoita luonnon hyväksi.

Ympäristöprojektien tukeminen on ollut tärkeä osa Ålandsbankenin toimintaa jo vuodesta 1997. Tähän mennessä Ålandsbanken on tukenut niin pienten kuin suurtenkin organisaatioiden tärkeää työtä ympäristön hyväksi lähes 2 745 000 eurolla. Vuosittain pankki lahjoittaa ympäristötyöhön summan, joka vastaa jopa 0,2 prosenttia kaikista Itämeritileillä olevista talletuksista.

  • Ålandsbanken Abp
    Lehdistötiedotteet
    24.09.2020
    Lataa pdf