Olennaisuusanalyysi
Kaksinkertainen olennaisuusanalyysi
Vuonna 2023 teimme kaksinkertaisen olennaisuusanalyysin, mikä tarkoittaa, että tunnistimme konsernin arvoketjun perusteella ne alueet, joissa meillä on suurin vaikutus yhteiskuntaan, ihmisiin, ympäristöön ja ilmastoon. Lisäksi tunnistimme näiden alueiden riskit ja mahdollisuudet sekä sen, miten ne voivat vaikuttaa liiketoimintaamme. Klassisesta olennaisuusanalyysistä ilmenee, miten yrityksen toiminta vaikuttaa ulkomaailmaan, kun taas kaksoisolennaisuusanalyysi tarkastelee myös sitä, miten ulkomaailma vaikuttaa yrityksen toimintaan taloudellisesta näkökulmasta.
Analyysin tulokset osoittavat, että meillä on merkittävä vaikutus useilla alueilla. Ålandsbankenin omalla operatiivisella toiminnalla on lähinnä konttoripohjaisen toimintansa kautta vain rajallinen vaikutus ilmastoon ja ympäristöön, mutta näemme kielteisiä vaikutuksia sijoitusten ja luotonannon kautta, jotka suuntautuvat toimintoihin, joiden kielteinen vaikutus on laajempi. Ålandsbankenin oman operatiivisen toiminnan vaikutus koskien yritysjohtamista ja sosiaalista vastuuta on suorempi, ja vastuumme pankkina ja työnantajana näkyy vahvasti. Näillä alueilla näemme pääasiassa myönteisiä vaikutuksia, mutta myös joitakin mahdollisesti kielteisiä aiheita, joita on tärkeää seurata. Asiakkaille tarjoamiemme palveluiden vastuullisuus on myös keskeinen aihe, samoin kuin liike-elämän eettiset kysymykset koskien korruptiota ja väärinkäytösepäilyjä. Olennaisuusanalyysissa ilmeni myös vastuullisuuteen liittyviä riskejä ja mahdollisuuksia, jotka voivat mahdollisesti vaikuttaa pankin toimintaan.
Vaikutusten arviointi
Olemme saaneet arvokasta tietoa myös UNEP FI tarjoaman analyysityökalun avulla tehdystä vaikutusanalyysistä. UNEP FI:n analyysin perusteella voimme päätellä yleisellä tasolla, että merkittävin vaikutuksemme on sosiaalisen kestävyyden alalla. Yksi analyysin johtopäätös on, että pankki on merkittävä rahoitusalan osallisuuden edistäjä, joka luo mahdollisuuksia hyvinvoivalle yhteiskunnalle, sekä yksityishenkilöille että yrityksille. Merkittävin kielteinen vaikutus kohdistuu ilmastoon ja ympäristöön, mikä johtuu siitä, että myönnämme lainoja ja sijoitamme aloille, joilla on luonteeltaan kielteisiä vaikutuksia kyseiseen alueeseen. Jo tässä vaikutusten arvioinnissa olennaisiksi todetut alueet on sisällytetty olennaisina myös kaksinkertaiseen olennaisuusanalyysiin, ja niitä on täydennetty siellä muita olennaisia alueita koskevilla tiedoilla.
Vuonna 2023 otimme ensimmäisen askeleen investointisalkkumme analysoimiseksi Investment Portfolio Impact Analysis Tool -analysointityökalun avulla. Vaikka tuloksia onkin pidettävä suuntaa antavina, analyysi osoittaa, että merkittävimmät vaikutusalueemme liittyvät seuraaviin YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin:
Tavoite 6: Puhdas vesi ja sanitaatio
Tavoite 7: Edullista ja puhdasta energiaa
Tavoite 8: Ihmisarvoinen työtä ja talouskasvua
Tavoite 11: Kestävät kaupungit ja yhteisöt.
Tavoite 12: Vastuullista kuluttamista
Tavoite 13: Ilmastotekoja
Tavoite 14: Vedenalainen elämä
Tavoite 15: Maanpäällinen elämä.
Sidosryhmien vuoropuhelu
Kun vaatimukset avoimuudesta ja ulkoisesta viestinnästä yrityksen vastuullisuustyöstä kasvavat, myös Ålandsbankenin sidosryhmät ovat saaneet entistä merkittävämmän roolin vastuullisuustyössämme. Tiivis vuoropuhelu sekä sisäisten että ulkoisten sidosryhmiemme kanssa on tärkeä osa kehitystyötämme, jotta voimme paremmin ymmärtää vaikutustamme useista eri näkökulmista. Ymmärtääksemme sidosryhmille tärkeitä tarpeita käymme jatkuvaa laadullista ja määrällistä sidosryhmävuoropuhelua eri kanavissa. Näistä esimerkkeinä ovat asiakas- ja brändikyselyt sekä alan foorumit, joissa keskustellaan ajankohtaisista asioista ja suuntauksista. Vuoropuhelun aloittavat sekä Ålandsbanken että sen sidosryhmät. Ålandsbankenin sidosryhmiä ovat:
Asiakkaat
Osakkeenomistajat
Velkasijoittajat
Työntekijät
Viranomaiset (sääntely)
Luokituslaitokset
Jälleenmyyjät
Toimittajat
Yhteistyökumppanit
Etujärjestöt
Media.