24 helmikuuta 2022
Suomi

Ylimääräinen markkinakatsaus 24.2.2022

Aktier kurs analys marknadskommentarer kund

Ukrainan konflikti - odottamattoman nopea eskaloituminen - vähennämme riskiomaisuusluokkien (osakkeet ja High Yield) painoa

• Osakepainoa lasketaan 50 %:iin (60 %)
• Alueellinen allokaatio: lasketaan painoa Euroopassa ja Pohjoismaissa
• Lasketaan luottoriskiä korkosalkussa
• Suuri käteiskassa tarjoaa mahdollisuuden nostaa riskitasoa tilanteen selkiytyessä

Venäjä on käynnistänyt täyden mittakaavan sotilaallisen hyökkäyksen Ukrainaan. Kehitys ei ole täysin odottamatonta, mutta on osittain paljon nopeampaa ja laajempaa kuin pääskenaariossamme. Odotamme tämän johtavan konfliktin entisestään kärjistymiseen myös demokraattisten maiden puolelta laajoilla Venäjän vastaisilla pakotteilla. Näiden tarkkaa laajuutta on tällä hetkellä vaikea ennustaa, mutta arvioimme niiden olevan huomattavasti aiempaa laajempia.

Yön tapahtumien jälkeen toive rajallisesta ja nopeasti puhkeavasta konfliktista, joka muuttuu pitkittyneeksi umpikujaksi, on hyvin pieni. Vaikutukset läntisen maailman talouksiin ovat - Venäjän-kaupan jyrkän laskun suorien vaikutusten lisäksi - osittain kuluttajien lisääntynyt epävarmuus ja osittain ilmeinen riski energiakriisin pahenemisesta. Näemme myös selvän riskin, että yritysten investointisuunnitelmat viivästyvät tai pahimmassa tapauksessa pysähtyvät kokonaan.

Oletuksemme on, että länsimaiden hallitukset ja keskuspankit tekevät kaikkensa vähentääkseen geopoliittisen kriisin taloudellisia seurauksia. Tämä tarkoittaa, että rahapolitiikan kiristäminen siirtyy tulevaisuuteen tai ainakin on huomattavasti aiempaa rajoitetumpaa. Taistelu inflaatiota vastaan ​​joutuu vain odottamaan, kunnes ulkomaailma vakiintuu, mutta toisaalta siitä voi tulla paljon voimakkaampaa silloin.

Rahoitusmarkkinoiden ensireaktiot ovat negatiivisia. Osakemarkkinat laskevat ja joukkolainojen tuotot laskevat laajalla rintamalla samalla kun hyödykehinnat nousevat. Valuuttojen liikkeet ovat suhteellisen maltillisia, ja perinteiset "turvalliset" valuutat, kuten USD, JPY ja CHF, sekä myös heikommat "suojavaluutat" (ei vähiten Ruotsin kruunu) vahvistuvat.

Yhteenvetona arvioimme, että viime päivien kehitys on lyhyellä ja keskipitkällä aikavälillä selkeästi negatiivinen riskillisten omaisuusluokkien kannalta. Konfliktin vakiintumiseen liittyvien vaikeuksien arvioinnissa - sekä laajuudeltaan että ajallisesti - aiomme edelleen vähentää rahastojen ja salkkujen riskejä vähentämällä korkean luottoriskin omaavien osakkeiden ja joukkovelkakirjalainojen osuutta. Näemme suurimmat riskit pohjoismaisissa ja eurooppalaisissa arvopapereissa, kun taas Yhdysvallat pärjää yleensä paremmin geopoliittisten myllerrysten aikana.