14 toukokuuta 2018
Suomi

Yhteistyötä yli rajojen

Samarbete Over Granser

Yksi vuosi, 32 500 turvapaikanhakijaa ja 140 vastaanottokeskusta. Ennennäkemätön turvapaikkakriisi vuonna 2015 jätti pysyvän jäljen Suomen historiaan. Tämä usein negatiiviseksi leimattu ilmiö vaikuttaa maahamme myös positiivisesti. Tuhansien turvapaikanhakijoiden joukossa Suomeen saapui monia alojensa huippuosaajia aina insinööreistä yritysjohtajiin. Näissä korkeasti koulutetuissa ammattilaisissa piilevä potentiaali voidaan kuitenkin valjastaa Suomen eduksi vain työllistämällä ja huolellisesti integroimalla.

Tähän tarkoitukseen Hanken & SSE Executive Education lanseerasi Business Lead-kotouttamisohjelman kesäkuussa 2017. Ohjelman tarkoituksena on edistää korkeakoulutettujen turvapaikanhakijoiden sopeutumista suomalaiseen ja eurooppalaiseen elinkeinoelämään sekä tukea heidän työllistymistään. Business Lead -ohjelma toteutetaan osana Kotouttaminen SIB -hanketta, jossa ovat mukana työ- ja elinkeinoministeriö, TE-toimistot ja Sitra. Myös Ålandsbanken on mukana hankkeessa yhtenä yhteistyöyrityksenä.

Ohjelmaan valitut noin 40 turvapaikanhakijaa suorittivat kahden kuukauden harjoittelun yhdessä kumppaniyrityksistä. Ålandsbankenin Business Lead-harjoittelijaksi valikoitui syyrialainen Rahaf Al Housh, joka saapui Suomeen noin puoli vuotta sitten miehensä jalanjäljissä. Saavuttuaan haastavan turvapaikanhakumatkan jälkeen vihdoin Suomeen, Rahaf päätti heti hakea mukaan ohjelmaan. Se kuulosti mahdollisuudelta, jota ei kannattanut ohittaa. Pian Rahaf sai tiedon tulleensa valituksi yli sadan hakijan joukosta.

Mahdollisuus integroitua

Harjoittelupaikka Ålandsbankenilla ei ollut Rahafille vain mahdollisuus integroitua suomalaiseen yhteiskuntaan vaan myös keino jatkaa uraa pankkisektorilla. Damaskoksen kauppakorkeakoulusta valmistunut Rahaf oli työskennellyt Syyriassa pankkialalla jo kahdeksan vuotta ja noussut aina työnjohtajan asemaan. Eroavaisuudet suomalaisen ja syyrialaisen työkulttuurin välillä nousivat kuitenkin välittömästi esiin: ”Syyriassa kontrolli ja hierarkia ovat avainasemassa, mutta Suomessa yritysrakenne on avoimempi. Syyriassa johtohenkilöille tuodaan kahvi nenän eteen, kun taas Suomessa he keittävät kahvinsa itse.”

Rahafin mielestä kahden kuukauden Business Lead-harjoittelujakso Ålandsbankenilla on ollut erinomainen kokemus ja edesauttanut sopeutumista suomalaiseen yhteiskuntaan. Erityisen hyvän kuvan hän on saanut suomalaisesta yrityskulttuurista: ”Suomessa luottamus työntekijöitä kohtaan on korkea ja heille uskalletaan antaa vastuuta.” Rahaf kehuu myös yleistä positiivista ilmapiiriä Ålandsbankenilla, ihmiset ovat ystävällisiä ja aina valmiita auttamaan.

Määrätietoinen

Harjoittelun jälkeen Rahaf aikoo etsiä töitä Suomesta, erityisesti pankkialalta, entistä luottavaisemmin mielin. Toinen tavoite tällä määrätietoisella naisella on suomen kielen oppiminen. Harjoittelun hän aloitti jo Syyriassa ennen tietoa turvapaikasta YouTube-videoiden avulla. ”Kieli on avain kulttuuriin. Opettelemalla suomen kielen tahdon myös osoittaa kiitollisuuteni tätä maata kohtaan”, Rahaf kertoo. Tämä kunnianhimoinen tavoite sopii myös erinomaisesti integraatiohankkeen jatkoksi, järjestetäänhän Business Lead 2017 osana Suomi 100-juhlavuoden ohjelmaa.

Artikkeli lehdestä Ålandsbanking 2/2017 (julkaistu 20.12.2017)

Tervetuloa pankkiin joka arvostaa sinua ja ympäristöä!