Voiko merituulivoima edistää biologista monimuotoisuutta? Tätä tutkitaan Björkskärin saarten edustalla Ahvenanmaan saaristossa. Vihreän sähkön lisäksi tuulivoimapuistot voivat tarjota myös keinotekoisia riuttoja levä- ja simpukkaviljelmille.
Tulevaisuuden vedenalaisia viljelmiä testataan Ahvenanmaalla
Lähestyessämme moottoriveneellämme Björkskäriä Saltvikin saaristossa Ahvenanmaalla, näemme taivaalla liitelevän merikotkan. Se lentää korkealla ja verkkaisasti, aivan kuin maisemasta nauttien. Meri allamme on yhtä sininen kuin taivas, mutta vesi on sameaa. On hätkähdyttävää ajatella, että 70 prosenttia maapallon pintaalasta on merta. Tästä huolimatta tiedämme enemmän avaruudesta kuin siitä, mitä pinnan alla tapahtuu.
Johan Mörn, saaren omistaja ja kipparimme, ohjaa veneen tottunein ottein venevajan viereiseen laituriin. Saaren viimeiset asukkaat olivat sisarukset Anni, Sven ja Erik. Heidän kotitalonsa on edelleenkin pystyssä, ikään kuin aikakapselina muistuttamassa meitä elämän katoavaisuudesta.
Meriympäristön parantaminen
Venevajassa Joel Lindholm, Under Ytan AB:n perustaja, on kattanut puutarjottimille erilaisia merileväherkkuja. Kaikki tuoksuu ja maistuu mereltä. Aasiassa on jo pitkään ymmärretty makrolevien arvo, mutta meillä levät yhdistetään enimmäkseen rehevöitymiseen ja keskikesän ongelmalliseen leväkukintaan.
– Leväkukinnassa on oikeastaan kyse syanobakteereista, jotka ovat mikroskooppisia organismeja. Valtavina esiintyminä ne näyttävät ja käyttäytyvät kuin mikrolevät, kasvi ja eläinplanktonit, mutta eivät kuitenkaan ole niitä, Joel Lindholm sanoo.
Joel kertoo syötävistä merilevistä ja niiden ravintoarvosta sekä siitä, miten levät ja simpukat auttavat veden puhdistamisessa. Maistelemme rakkolevää, jota hän on keittänyt mintun, hunajan ja viherleviin kuuluvan merilevän kanssa, jota on helppo kerätä vesirajasta.
Eri menetelmien testausta
Björkskärissä on juuri nyt käynnissä merituulivoimayritys OX2:n ja startupyritysten Under Ytan AB:n ja Nemo Seafarms Oy:n yhteishanke, jossa testataan merilevien ja simpukoiden erilaisia viljelymenetelmiä ja keinotekoisten riuttojen luomista merituulivoimapuistojen yhteyteen.
“Selvitämme tuulivoimaloiden vaikutusta ympäristöön, luontoon ja ihmisiin, mutta haluamme myös mennä vielä syvemmälle ja osallistua Itämeren meriympäristön parantamiseen.”
Hankkeen rahoittavat Ålandsbankenin Itämeriprojekti ja OX2.
– Kun asennamme tuuliturbiineja mereen, meidän on varmistettava, että teemme sen mahdollisimman vastuullisesti. Laadimme ympäristövaikutusarviot ja tutkimme miten tuulivoimalat vaikuttavat ympäristöön, luontoon ja ihmisiin. Haluamme kuitenkin mennä vielä syvemmälle ja osallistua Itämeren meriympäristön parantamiseen, sanoo OX2:n Permit
Manager Lotta Nummelin ja lisää:
– Hanke jatkuu, joten emme ole vielä koonneet tuloksiamme. Mutta jo nyt moni asia viittaa siihen, että tuulivoimapuistojen biodiversiteetin lisäämiseen on mahdollisuuksia.
”Nyt testaamme, testaamme ja testaamme ja opimme mahdollisimman paljon.”
Useita käyttötarkoituksia
Kesän aikana on testattu erilaisia pintamateriaaleja, joita voitaisiin käyttää tuulivoimaloissa kalojen ja merilevien houkutteluun. Perustukset voivat ehkä toimia keinotekoisina riuttoina, joissa merielämä voi kukoistaa.
– Olemme myös tutkineet syvyyksiä, lämpötiloja, sijoittelua ja kulmia, sanoo Lotta Nummelin.
Leviä on myös istutettu köysiin ja kelluviin laatikoihin, joissa niiden kasvua seurataan. Nemo Seafarms yrityksen Magnus Hanstén uskoo levien kaupalliseen viljelyyn.
– Tästä käydään keskustelua koko Euroopassa, hän korostaa. Ravinnon lisäksi leviä voidaan käyttää myös lääketeollisuudessa ja biomuovien valmistuksessa. Kauneudenhoitoalalla levät ovat jo käytössä niin meikeissä kuin voiteissa.
Kun testaukset saadaan päätökseen ja tulokset arvioitua, laajempi kokeilu jossakin OX2:n merituulipuistossa saattaa tulla ajankohtaiseksi.
Saamme nähdä, onko tulevaisuudessa yhä suurempi osa lautasellasi tarjoiltavasta ruoasta peräisin merestä.
Tiesitkö tämän levistä?
- Levät puhdistavat vettä.
- Levät sisältävät tärkeitä vita-miineja ja mineraaleja kuten rautaa, sinkkiä, magnesiumia ja B12-vitamiinia.
- Levissä on runsaasti Omega 3-rasvahappoja ja ne ovat hyvä lisä kalaruokavalioon.
Teksti LIZ LINDVALL / Kuvat TOMAS ÄRLEMO
Artikkeli lehdestä Ålandsbanking 2 2023 (Julkaistu 06.02.2024)