05 joulukuuta 2024
Suomi

Syksy on koronlaskujen aikaa

Alandsbanking marknadskronika

Niklas Wellfelt

Salkunhoitaja

Globaalin suhdanteen elpyminen on ollut odotettua heikompi. Samaan aikaan laskeva inflaatio, matalammat korot ja kotitalouksien parempi ostovoima antavat tukea taloudelle.

Rahoitusmarkkinoiden syksyä on leimannut epävarmuus ja osakekurssien suuret liikkeet. Mutta vuodenajan sumupilven takana on havaittavissa osakemarkkinoiden selvää elpymistä. Laajat pörssi-indeksit ovat ajoittain saavuttaneet uusia historiallisia huippulukemia. Pidämme tätä merkkinä siitä, että markkinoilla on runsaasti likvidejä varoja, jotka odottavat aktivointia riskinottoon. Huolimatta kasvavasta geopoliittisesta huolesta ja etenkin eurooppalaisten suhdanneindikaattoreiden yleisen vaisusta tilasta ovat odotukset keskuspankkien koronlaskuista osaltaan kasvattaneet riskin ottohalukkuutta.

Vaikka johtavat keskuspankit ovat hellittäneet korkojarrua painaa viime vuosien kireä rahapolitiikka kysyntää edelleen. Kestää aikansa, ennen kuin rahapolitiikan toimet vaikuttavat talouteen. Oppikirjojen mukaan kestää vähintään kaksitoista kuukautta ennen kuin korkomuutosten täysi vaikutus on näkyvissä.

Vastatuulta euroopassa

Pidämme kiinni perusskenaariostamme globaalin suhdanteen asteittaisesta elpymisestä laskevan inflaation, alhaisempien korkojen ja kotitalouksien kasvavan ostovoiman tuella. Mutta epävarmuus talouden kehityksen suunnasta on kasvanut. On tärkeää, että markkinat saavat selvempiä merkkejä siitä, että elinkeinoelämän aktiviteetti on vauhdittumassa lähikuukausina.

Suhdanneluvut ovat kehittyneet huomattavasti odotettua heikommin. Tämä koskee pääasiassa Eurooppaa, ja erityisesti Saksaa. Etenkin teollisuus on vastatuulessa, palvelusektorin ollessa vireämpi. Ennakoivat indikaattorit eivät myöskään viittaa nopeaan käänteeseen, etenkään valmistavassa teollisuudessa. Vaisu suhdannekuva lisää analyytikoiden tuottoennusteiden riskiä.

Yhdysvalloista saatavat tiedot viittaavat siihen, että talous on yleisesti ottaen tasaantunut korkealle tasolle. Yhdysvaltojen pörssien suhteellisen korkeat arvostukset kertovat, että tuottojen odotetaan kasvavan vastaisuudessa, mikä aiheuttaa heilahteluja kun suhdanneluvut eivät liiku oikeaan suuntaan. Mutta kovan laskun riski on vähentynyt viime aikoina, varsinkin Yhdysvaltojen vahvat työllisyysluvut ovat osaltaan vähentäneet äkkijarrutuksen pelkoa.

Pörssiyhtiöiden tulevan tuloskauden kynnyksellä tulee Yhdysvaltojen korkeahkoja arvostuksia verrata eurooppalaisen suhdanteen synkkään tilanteeseen. Tällä hetkellä riskit ovat mielestämme suuremmat tällä puolella Atlanttia. Nähtäväksi jää onko näin.

Alandsbanking marknadskronika 2

”Tällä hetkellä riskit ovat mielestämme suuremmat tällä puolella Atlanttia.”

Kotitalouksien ilonaiheita ovat nousevat reaaliansiot ja suuremmat käytettävissä olevat tulot.

Luottamus ruotsin keskuspankkiin kasvanut

Ruotsissa keskuspankin johtokunta näkeeriskikuvan muuttuneen selvästi ja on ilmaissut tyytymättömyyteensä koska talouden elpyminen ei vielä ole päässyt vauhtiin. Kun riski huonommista inflaatioja suhdanneluvuista kasvaa on keskuspankin tavoitteena antaa kotitalouksille ja yrityksille lisäpuhtia tiellä kohti elpymistä.

Ruotsin kruunu on vahvistunut jonkin verran syksyn aikana, vaikka vaihtokurssi on edelleen erittäin alhainen. Mutta perusteet kruunun vahvistumisen jatkumiselle ovat hyvät. Suurempi luottamus Ruotsin keskuspankkiin, jossa paremmin talouden perustekijöitä vastaava rahapolitiikka yhdistyy selkeään viestintään, lienee selvästi myönteistä. Lisäksi kruunu vahvistuu perinteisellä tavalla globaalin suhdanteen vahvistuessa. Koronlaskut pienentävät myös talouden kovan laskun ja kiinteistösektorin ongelmien riskiä, jotka negatiivisina tekijöinä ovat ajoittain painaneet kruunun kurssia.

Aasiassa Kiina on aloittanut suurimmat rahoitus ja rahapoliittiset tukitoimet sitten pandemian vauhdittaakseen talouden hidasta elpymistä. Ohjauskorkoja on laskettu ja pankeilta vaaditun kassareservin eli käteisvarojen määrää on laskettu. Mutta ehkä tärkeintä; keskusteluja on käyty ahtaalla olevien pankkien pääomittamisesta ongelmaluottojen käsittelemiseksi ja antolainauksen vauhdittamiseksi. Tavoitteena on tukea heikkoa taloutta ja ongelmien kanssa painivaa kiinteistösektoria. Olisi yllättävää, ellei Kiinan talouskasvu saisi lisää vauhtia näiden toimenpiteiden ansiosta.

”Markkinat katsovat eteenpäin ja odotamme suhdanteen olevan huomattavasti parempi vuonna 2025.”

Odotettavissa lisää heilahtelua

Lopuksi: markkinat katsovat eteenpäin ja odotamme suhdanteen olevan huomat tavasti parempi vuonna 2025. Hiipuva inflaatio nostaa reaaliansioita. Hitaampi hintojen nousuvauhti mahdollistaa samaan aikaan keskuspankkien rahapolitiikan keventämisen, mikä nostaa kotitalouksien käytettävissä olevia tuloja ja tukee yritysten investointihalukkuutta. Yksityinen kulutus ja kasvavat investoinnit lienevät talouskasvun selviä ajureita lähivuosina.

Tämä tasoittaisi tietä suotuisalle investointiympäristölle myös jatkossa. Mutta ensin riskisijoitusten, mm. osakkeiden ja luottojen, tulee luovia läpi kauden, joka sisältää heikohkoja osavuosikatsauksia ja alaspäin korjattuja tuottoennusteita. Heilahteluihin – ja koronlaskuihin – kannattaa varautua

Teksti Niklas Wellfelt
Ålandsbanking numero 2 Syksy/Talvi 2024