Jo ennen Ålands Golfklubbenin palkitsemista sekä maan parhaana 36-reiän golfkenttänä että Suomen viihtyisimpänä ratana, olivat kerhon jäsenet päättäneet jatkaa toimintansa ja sen kruununjalokiven, Slottsbanan, kehittämistä. Panostus on yksi Ahvenanmaan suurimmista turismiin kohdistuvista investoinneista moneen vuoteen. Tyhmänrohkea, uskalias vai kerrassaan nerokas idea?
Tapaamme klubin johtajan Åsa Nordströmin Ålands Golfklubbenilla kauniina aamuna. Auringon kevyesti lämmittävät säteet loistavat läpi aamuusvan, joka kietoutuu Kastelholman linnaan aikaisemmin kuuluneiden kuninkaallisten metsästysmaiden yli. Tällaisena aamuna on helppo ymmärtää, miksi kävely ruohon peittämillä lakeuksilla viehättää.
Åsan aktiivinen ammattiura lähenee loppuaan, ja hän odottaa nyt innolla Slottsbananin laajan kenttäremontin päätöstä saadakseen sen jälkeen nauttia työnsä hedelmistä vapaammissa puitteissa.
– Monen vuoden hitaan stagnaation jälkeen me klubilaiset tunsimme, että oli tullut aika tehdä isompi uudistus. Vaikka saimme useita valtakunnallisia palkintoja ja palaute monivuotisilta vierailtamme oli todella hyvää, saimme myös yhä useammin kuulla, että Slottsbananin kunto voisi olla parempi. Tässä yhteydessä täytyy myös lisätä, että kentän aikaisimmat osat ovat vuodelta 1983, sanoo Åsa.
Remontti vai uudelleenrakentaminen
Perusajatus Slottsbananin uudelleenrakentamisessa oli remontoida viheriöt, joiden uudistustarve oli kaikista suurin. Keskusteluissa eri golfkenttäarkkitehtien kanssa tultiin kuitenkin nopeasti siihen tulokseen, että laajemman uudistuksen kustannus ei ollut huomattavasti suurempi kuin pelkkä greenalueiden remontti.
Niin aloitettiin yhteistyö tanskalaisen arkkitehdin, Philip Spogárdin, kanssa. Hänen vankan kokemuksensa ansiosta klubin jäsenet vakuuttuivat nopeasti siitä, että Slottsbanan voisi suhteellisen pienillä muutoksilla ja lisäyksillä muodostua aivan uudenlaiseksi huipputason golfkokemukseksi myös kansainvälisesti.
– Golfkenttäarkkitehti Philip uskoo, että muutaman vuoden sisällä uudistuksesta kenttä voidaan rankata Euroopan 25 parhaan kentän joukkoon. Korjaustöiden edistyessä meidänkin uskomme siihen lisääntyy, sanoo Åsa. Remontin jälkeen kaikki 18 reikää tarjoavat näkymän Slottsundetin vesistöön ja seitsemän rei’istä ovat aivan veden äärellä – jo tämä todistaa, että olemme oikealla tiellä.
Suuri kannatus
Päätös investoida lähes 2,5 miljoonaa euroa Slottsbananin uudelleenrakentamiseen tehtiin yksimielisesti ylimääräisessä jäsenkokouksessa kesällä 2017. Klubin ulkopuolellakin kannatus oli suurta, mikä huomattiin, kun oli aika löytää yhteistyökumppaneita projektia varten. Joakim Isaksson, uudelleenrakennuksesta vastaava projektipäällikkö, kertoo:
– Jo ennen kuin päätös uudelleenrakentamisesta oli tehty, olimme solmineet sopimuksen useamman pääkumppanin kanssa ja varmistimme näin ollen projektin toteutumisen. Matkan aikana olemme onnistuneet löytämään pitkäkestoisia yhteistyökumppaneita sekä yksityishenkilöiden että isojen yritysten puolelta. Saamme tukea myös ahvenanmaalaisilta matkanjärjestäjiltä, joiden odotukset ovat myös korkealla.
Tärkeiden kumppaneiden lista on pitkä, mutta Joakimin mukaan erikoismaininnan ansaitsevat esimerkiksi Berit Sirén sekä liikemies Anders Wiklöf, niin ikään Ålandsbankenin pääomistaja. Pääsponsorit ovat myös vaikuttaneet kentän väylien nimeämiseen.
”Oli tullut aika tehdä isompi uudistus.”
Klubin johtaja Åsa Nordström
Tärkeä viesti yhteiskunnalle
Mikael Mörn, Ålandsbankenin Ahvenanmaan johtaja, nostaa myös esille, että golfkentän remontti voi toimia tärkeänä viestinä yhteiskunnalle:
– Ålands Golfklubbenin halukkuus ja rohkeus investoida voi myös johtaa siihen, että muut yrittäjät uskaltavat panostaa ideoihin, jotka täydentävät klubin yhteydessä olevaa toimintaa. Samalla maakunta kehittää koko Kastelholman aluetta, mikä johtaa turismialan nousuun. Toinen mahdollinen seuraus on lisääntynyt työllisyysaste ja tulevaisuudentoivo yhteiskunnassa. Tästä syystä Ålandsbanken halusi olla yksi pääyhteistyökumppaneista, sanoo Mikael.
Muuttunut asiakaskäyttäytyminen
Mikael uskoo, että uusittu kenttä voi houkutella uusia turistiryhmiä Ahvenanmaalle. Ahvenanmaan puolesta puhuu myös lähimatkailun trendi, varsinkin tällä hetkellä poikkeusolojen vaikuttaessa myös matkailuun.
Golfharrastus tuo terveysvaikutustensa avulla lisäarvoa myös ahvenanmaalaisille, ja luo lisäksi harrastusmahdollisuuksia myös liikunnasta kiinnostuneille nuorille. Ålands Golfklubb panostaakin juuri nuorisotoimintaan; junioreiden kynnys aloittaa pelaaminen tulee olla matala.
Kestävä kehitys teemana
Kestävän kehityksen ajatus on integroitu yhä selkeämmin toimintaan viime vuosien aikana. Samanaikaisesti remontin kanssa on aloitettu laajempi kestävän kehityksen projekti, tavoitteena sertifioida toiminta Geo Certified -merkinnällä:
– Sen lisäksi, että ympäristökysymysten parissa työskentely on erittäin antoisaa, näemme, että monet kestävän kehityksen panostukset voivat johtaa kustannusten vähenemiseen. Esimerkiksi remontoitujen greenalueiden odotetaan vähentävän lannoitustarvetta noin viidelläkymmenellä prosentilla, kertoo klubin johtaja Åsa.
Näytön paikka
Uudelleenlanseeramista varten on jo tehty monia valmisteluja, klubirakennukset ovat esimerkiksi saaneet täysin uuden profiilin ja kansainvälisesti tunnettu golfvalokuvaaja on ottanut korkealaatuisia kuvia golfkentän markkinointia varten. Ennen sesonkia aloitettiin myös yhteistyö tunnetun ahvenanmaalaisen kokin, Michael Björklundin kanssa. Hän vastaa nykyisin golfravintolasta.
Uusi kenttä esitellään golfyleisölle kesällä. Silloin on näytön paikka: Odotukset ovat korkealla, mutta kyllähän tämä panostus antaa uutta puhtia ahvenanmaalaista golfihmettä varten!
Ålands Golfklubb
Avattiin: 1983
Kentät: Slottsbanan (18 reikää), Kungsbanan (18 reikää) ja Prin-sessan (6 reikää)
Seutu: Kastelholm, Ahvenan-maan pääsaarella
Jäsenet: Noin 850, jotka pelaa-vat vuosittain 15 000 golfkier-rosta
Vierailijat: 7 500 vierasta vuosit-tain, jotka pelaavat noin 17 500 greenfeekierrosta
Tausta: Jo 1970-luvun puolivälis-sä joukko golfintoilijoita perusti-vat Ålands Golfklubb r.f:n.
Mutta kesti aina kahdeksankymmentäluvun alkuun ennen kuin päätös ensimmäisen golfkentän rakentamisesta Kastelholmaan tehtiin. Ensimmäiset yhdeksän reikää valmistuivat 1983 ja seuraavat yhdeksän vuonna 1988, ja näin ollen Ahvenanmaan ensimmäinen täyden 18-reiän kenttä valmistui ja sai myöhemmin nimekseen Slottsbanan. Vuonna 1993 saatiin seuraavat yhdeksän reikää valmiiksi. 1997 täysin uusi 18-reikäinen kenttä valmistui ja tässä vaiheessa nämä kaksi rataa saivat nimekseen Slottsbanan ja Kungsbanan. Radat on suunnitellut arkkitehti Jan Sederholm.
Ajankohtaista: Golf Digest, Golflehti sekä digitaalinen golfpalvelu Golfpiste valitsivat vuonna 2017 Ålands Golfklubbenin Suomen parhaaksi 36-reiän kentäksi ja Suomen viihtyisämmäksi kentäksi. Palkinnoista huolimatta klubi tunsi tarvetta erottua entisestään kovan kilpailun takia, mikä johti päätökseen alkuperäisen Slottsbananin uudelleenrakentamisesta. Uuden radan on määrä valmistua heinäkuussa 2020.
Rahoitusta EIF- takauksella
Ålands Golfklubbenin yhteistyö Ålandsbankenin kanssa on mahdollistanut rahoituksen EIF-takauksella. EIF, Euroopan investointirahasto, on osa Euroopan investointipankkia ja sen toiminnan tarkoituksena on auttaa EU-maiden pkyrityksiä rahoituksen saamisessa.
Takausohjelmien avulla yritykset voivat helpommin kehittää ja uudistaa toimintaansa, ja ne koskevat sekä uusia että jo olemassa olevia yrityksiä.
EIF-takauksen avulla Ålandsbanken voi tarjoata edullisemman kokonaiskoron rahoitukselleen.
Teksti Björn Wennström Kuva Viktor Fremling ja David Lundberg
-
Ålandsbanken BlogiLataa pdf
14.08.2020 -
Ålandsbanking
Lehti käsittelee Suomessa ajankohtaisia aiheita ja uutisia pankkimaailmasta.
Tervetuloa Ålandsbanking-lehtemme pariin! -
Itämeriprojekti
Itämerellä on tärkeä paikka sydämessämme. Pankille, jonka juuret ovat keskellä Itämerta, on luonnollista toimia puhtaamman meren puolesta.
Lue lisää Itämeriprojektista