Siirry pääsisältöön
07 helmikuuta 2025
Suomi

Valitse viisaasti lahjoja antaessasi

Artikel Medvetna val vid gavor

Käänny asiantuntijan puoleen ja tutustu eri vaihtoehtoihin. Tämä on Frida Isakssonin ensisijainen neuvo, kun päätät antaa lahjan vaikkapa lapselle tai hyväntekeväisyyteen.

Filantropia tulee kreikan kielestä ja tarkoittaa ihmisrakkautta. Se viittaa jaloon tekoon, jossa annat jotakin jollekin, etkä odota itsellesi vastalahjaa. Mutta jos et tunne sääntöjä, lahja voi aiheuttaa sen saajalle odottamattomia veroseuraamuksia. Siksi on tärkeää olla tietoinen lahjoittamiseen liittyvistä säännöistä. – Lahjansaaja on velvollinen maksamaan
lahjaveron. Lahjanantaja saattaa kokea ikävänä sen, että lahjoituksesta aiheutuu veroseuraamuksia, mutta tarkkaan suunniteltu lahja voi lopulta johtaa pienempään verotukseen ja on aina parempi kuin lahjan antamatta jättäminen, toteaa Ålandsbankenin juristi Frida Isaksson.

Suomessa voi kolmen vuoden aikana vastaanottaa samalta lahjoittajalta lahjoja yhteensä 5000 euroon asti ilman lahjaveroa. Veron suuruuteen vaikuttavat lahjan arvo sekä lahjanantajan ja -saajan välinen sukulaisuussuhde. Lahjavero on 8–33 prosenttia, ja alhaisempi lähisukulaisille, kuten puolisolle, lapsille ja lastenlapsille annettavissa lahjoissa.

– Järjestöille tai hyväntekeväisyyteen lahjoitetut varat ovat sen sijaan verovapaita, Isaksson sanoo.

Ennakkoperinnön vaikutus

Kun annat lahjan sukulaiselle, sinun tulee verotuksen lisäksi miettiä, miten lahja voi vaikuttaa tulevaan perinnönjakoon. Jos olet antanut suuren lahjan yhdelle perilliselle, sinun kannattaa pohtia, haluatko sen laskettavan lahjaksi vai ennakkoperinnöksi.

– Tämän selvittämiseksi on tärkeää laatia lahjakirja. Jos sinulla on kolme lasta ja annat lahjan yhdelle heistä, sinun tulisi kirjallisesti määritellä, ovatko muut lapset saamassa hyvityksen myöhemmin vai eivät. Tämä saattaa helposti unohtua, mikä voi johtaa turhiin riitoihin tulevaisuudessa.

Suomessa on sekä lahja- että perintövero. Molemmat ovat progressiivisia, eli korkeampi arvo tarkoittaa korkeampaa veroa. Siksi voi olla hyödyllistä miettiä, haluatko antaa omaisuuttasi lahjana vai perintönä.

– Jos odotat ja jätät suuren perinnön, perinnönsaaja joutuu maksamaan korkeamman perintöveron. Mutta jos jaat omaisuutta useina lahjoina, kokonaisvero voi olla pienempi. Useiden lahjojen antaminen pidemmän ajan kuluessa on siis verotehokkaampaa kuin jättää suuri perintö, Isaksson sanoo.

Tee harkittuja vallintoja

Frida Isaksson korostaa asiantuntijan avun tärkeyttä, jotta voit olla tietoinen kaikista vaihtoehdoista. Tämän jälkeen päätöksenteko on helpompaa, kun harkitset lahjan antamista, olipa kyseessä minkä tyyppinen lahja tahansa.

– Asiantuntija voi käydä läpi eri vaihtoehdot, joilla voit saavuttaa saman lopputuloksen, mutta täysin erilaisin veroseuraamuksin.

– Kun ilmaiset tahtosi kirjallisesti lahjakirjassa tai testamentissa, se ei jää epäselväksi muille sinä päivänä, kun et enää itse voi kertoa siitä, hän lisää.

Lahja- ja perintövero

LAHJAVERO

Jos lahjan arvo ylittää 5 000 euroa kolmen vuoden aikana, lahjansaajan tulee ilmoittaa lahja verottajalle kolmen kuukauden kuluessa. Myös ennakkoperintö katsotaan lahjaksi. Kaikki elinaikanasi luovutettu omaisuus nähdään lahjana, josta on maksettava lahjavero.

PERINTÖVERO

Jos perinnön arvo perijää kohden on 20 000 euroa tai enemmän, siitä on maksettava perintövero. Vero maksetaan vasta perittävän kuoleman jälkeen, kun perunkirjoituson suoritettu.

Veron suuruuteen vaikuttavat lahjan tai perinnön suuruus sekä lahjan- tai perinnönsaajan ja perinnönantajan välinen sukulaisuussuhde.

Lahja- ja perintövero määräytyvät kahden veroluokan mukaan:

Ensimmäinen luokka koskee lähisukulaisia, kuten puolisoa, lapsia, lastenlapsia, vanhempia ja avopuolisoa, jonka kanssa on yhteisiä lapsia. Tässä luokassa lahjaveron suuruus on 8–17 prosenttia ja perintöveron 7–19 prosenttia.

Toinen luokka koskee kaukaisempia sukulaisia ja henkilöitä, jotka eivät ole sukua, kuten sisarusten lapsia tai ystäviä. Tässä luokassa vero on 19–33 prosenttia.

Teksti Julia Lindström & Kuvitus Björn Öberg
Ålandsbanking numero 2 Syksy/Talvi 2024