Siirry pääsisältöön
10 maaliskuuta 2025
Suomi

Levät ruokapöydässä

Alandsbanking alger pa matbordet

Egyptistä nykypäivän moderneihin keittiöihin. Levät ovat olleet jo kauan osa monen maan ruokakulttuuria. Ei kuitenkaan meillä täällä Pohjolassa – ainakaan vielä.

Merilevät kuuluvat monen mielestä eksoot­tisiin ruokalajei­hin ja vie raisiin ruokakult­tuureihin. Levät viihtyvät kuitenkin myös Itämeren lahdissa ja salmissa. Ne ovat lähiruokaa ja voisivat olla osa jokapäiväistä ruokavaliotamme.

Mutta miltä levät maistuvat? Moni meistä saattaa vierastaa levien syöntiä, vaikka niiden hyödyt tekevät niistä houkuttelevan vaihtoeh­don. Viktor Eriksson ja Joel Lindholm ovat kaksi nuorta, kestävään kehitykseen sitoutunutta visionääriä, jotka haluavat luoda levistä vakiin­tuneen osan pohjoismaiseen ruokakulttuuriin. Heidän yrityksensä Under Ytan on osa Projekt Björkskär ­hanketta. Hanke sai Itämeripro­jektilta rahoitusta 2023 ja 2024 vedenalaisten leväviljelmien testaamiseen Björkskärissä
Ahvenanmaan saaristossa.

Monikäyttöinen raaka-aine

Eriksson ja Lindholm vakuuttavat, että rak­kolevä, suolilevä ja punalevä sopivat erinomai­sesti ruoanlaittoon. Punalevässä on jopa voimakas tryffelin tuoksu.

– Kun ryöppäät ne nopeasti, ne saavat pehmeämmän koostumuksen. Sen jälkeen voit paistaa ne oliiviöljyssä tai voissa, lisätä hieman suolaa, ja ruoka on valmis, kertoo Viktor Eriks­son, joka on kokki ammatiltaan.

Eriksson ammentaa inspiraatiota Aasian keittiöistä, joissa levät ovat olleet ruokakult­tuurin vakioraaka­aineena jo vuosisatojen ajan.

Esimerkiksi Japanissa nori­levä mainitaan jo 700­-luvun kirjallisissa lähteissä.

– Olen myös kokeillut yhdistää leviä pohjois­maisiin makuihin. Rakkolevä toimii loistavasti crème fraîchen ja punasipulin kanssa tai sipu­lisillin tapaan pikkelöitynä, hän kertoo.

Näitä makuja Eriksson tarjoilee usein Under Ytan ­ yrityksensä esittelytilaisuuksissa. Yritys on kehittänyt myös erilaisia levistä valmistettuja juomia.

– Aluksi jotkut voivat olla epäluuloisia, mutta useimmat pitävät makuja sekä hyvinä että jännittävinä.

Alandsbanking alger pa matbordet 1

”Aivan kuten muidenkin merenelävien, myös levien syöminen on terveellistä.”

Talvinen sadonkorjuu

Vaikka levät muistuttavat monin tavoin maalla kasvavia kasveja, niillä ei ole juuria, varsia, lehtiä tai kukkia. Ne kiinnittyvät kiviin tai muu­hun alustaan imujuurilla ja ottavat ravinteensa suoraan vedestä. Kun Under Ytan kerää leviä, kestävyys on avainasemassa: enintään kolmas osa levämättäistä kerätään, ja loput saavat kasvaa ja lisääntyä rauhassa. Tärkeää on myös kerätä levät puhtaista ja virtaavista vesistä, kaukana satamista, uimarannoista ja teollisuusalueista, joilta saattaa valua epäpu­htauksia mereen.

Ahvenanmaan vesillä ei kasva myrkyllisiä levälajeja, mutta sadonkorjuu on ajoitettava tarkasti oikeaan vuodenaikaan.

– Keräämme levät kylmimpien talvikuukau­sien aikana. Kesällä vesiin ilmaantuu sinilevää, ja bakteerien määrä kasvaa. Toisaalta taas talvella Itämeren jääpeite saattaa hankaloittaa leväviljelmille pääsyä, selittää Joel Lindholm.

Kuten kala ja äyriäiset, myös levät ovat tuo­retavaraa, mikä asettaa omat haasteensa. Sen vuoksi levät kuivataan yleensä heti sadonkor­juun jälkeen. Levät ovat täynnä terveellisiä mineraaleja, kuten magnesiumia, sinkkiä ja rautaa, ja ne ovat kalan ja äyriäisten tapaan luonnollinen jodin lähde. Lisäksi levät ovat kuitu­ja proteiinipitoisia ja niillä on tulehdusta ehkäiseviä ominaisuuksia.

– Emme sinänsä korosta levien terveysvaiku­tuksia, koska meillä ei ole niistä vielä tarpeeksi tutkimusta. Voimme kuitenkin yleisesti todeta, että levien syöminen on terveellistä, aivan kuten muidenkin merenelävien, sanoo Viktor Eriksson.

Alandsbanking alger pa matbordet 2

Viktor Eriksson ja Joel Lindholm tarjoavat leväruokia uteliaille vieraille erilaisissa tapahtumissa, kuten tässä Ahvenanmaan sadonkorjuujuhlilla.

Muutakin kuin ruokaa

Leviä käytetään myös kosmetiikassa, eläinra­vinnossa ja lääketeollisuudessa. Lisäksi niitä on kokeiltu kasvipohjaisten elintarvikkeiden, kuten vegaanisen tonnikalavaihtoehdon, valmistuksessa.

Kun Viktor Eriksson oli pandemian aikana lomautettuna, hän alkoi miettiä Joel Lindholmin kanssa, miksi Itämeren leviä hyödynnetään niin vähän. Uteliaisuus johti siihen, että he omistautuivat yhden vuoden ajan tutkimukselle ja hankkivat levistä kattavat tiedot. Nykyään heillä on useita yhteistyökumppaneita ja hankkeet etenevät. Tavoitteena on Itämeren ekosysteemin elvy­ttäminen leväviljelyn avulla sekä kestävien, maukkaiden ja ravintorikkaiden raaka­ainei­den hyödyntäminen.

– Hanke on edelleenkin vielä alkuvaiheessa, mutta tulevaisuudessa toivomme voivamme edistää Itämeren hyvinvointia, kertoo Joel Lindholm.

Teksti Liz Lindvall & Kuvat Tiina Tahvanainen
Ålandsbanking numero 2 Syksy/Talvi 2024