Siirry pääsisältöön
07 helmikuuta 2025
Suomi

Lääkemeren äärellä

Alandsbanking sansoxs

Itämereen päätyy vuosittain noin 1,8 miljoonaa kiloa lääkeaineita. Suomalaisyrityksen kehittämä teknologia voi poistaa jäämiä merkittävästi.

Sanotaan, että ongelmaa ei ole, jos siitä ei puhuta. Todellisuutta ei kuitenkaan voi eikä kannata loputtomiin väistellä. – Lääkeaineiden päätyminen Itämereen on ongelma, joka on saanut muhia pitkään kaikessa hiljaisuudessa. Ratkaisua ei ole vielä löytynyt, sanoo vedenkäsittelyn ratkaisuihin erikoistuneen Sansox Oy:n operatiivinen johtaja Jukka Hakola. Hakola tietää, että Itämeren maiden - myös Pohjoismaiden - jätevesipuhdistamoissa on lääkeaineiden mentävä aukko. Teknologiat, joilla muutoin saadaan hyviä tuloksia jätevesien puhdistamisessa, päästävät sellaisenaan läpi merkittävän osan ihmisten sekä eläinten ulosteisiin ja virtsaan päätyvistä lääkejäämistä. Lääkeaineiden vaikutukset näkyvät paitsi vesistöissä myös veden eliöstössä.

Vähän tutkittu ongelma

Lääkejämien ympäristövaikutuksista tiedetään toistaiseksi hyvin vähän. Se on kuitenkin varmaa, että lääkeaineet ovat luontoon kuulumattomia ja luonnossa hajoamattomia synteettisiä yhdisteitä, jotka vaikuttavat eliöihin myös hyvin alhaisina pitoisuuksina. Lääkejäämät vaikuttavat eri tavoin sekä yhdessä että erikseen. Niiden aiheuttamia haittoja eliöissä ovat ainakin käyttäytymishäiriöt ja hormonaaliset häiriöt. Itämeren merellisen ympäristön suojelukomissio (HELCOM) on arvioinut, että Itämereen päätyy vuosittain noin 1,8 miljoonaa kiloa lääkejäämiä. Eniten jäämiä löydetään tulehduskipulääkkeistä, sydänja verisuonilääkkeistä sekä keskushermostoon vaikuttavista lääkkeistä. Sansoxilla on ongelmaan toimiva ratkaisu: yhtiön kehittämällä OxTube-vedenkäsittelyjärjestelmällä pystytään tutkitusti poistamaan 85–90 % jätevesien lääkejäämistä. – Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sekä Savonia-ammattikorkeakoulun kanssa tehdyn tutkimuksen mukaan jätevesien käsittely teknologiallamme ei ainoastaan poistanut merkittävästi lääkejäämiä, vaan toi myös muita hyötyjä. Bakteerit ja virukset poistuivat ja lisäksi veteen liuenneen hapen määrä oli erittäin korkea, Hakola sanoo.

Alandsbanking sansoxs 2

”Saastunutta ja puhdistamista kaipaavaa vettä maailmassa kyllä riittää.”

Sansox-järjestelmää on käytetty Intiassa ja Thaimaassa happamien vesistöjen hapettamiseen.

Ålandsbankenin Itämeriprojekti ja Sansox Salossa

Hakola on mies, johon sopii sanonta ”ei ole profeetta omalla maallaan”. Hänen mukaansa puhdas vesi otetaan Suomessa itsestäänselvyytenä eikä vettä arvosteta. Siksi Sansoxin liiketoiminta on ulkomailla ja operatiiviselle johtajalle kertyy lähemmäs sata reissupäivää vuodessa. Esimerkiksi Intiassa Sansoxin OxTube- teknologia on tuonut elävien kirjoihin jo kolmannen aikaisemmin täysin happikuolleen järven. Intiasta juuri palannut Hakola istuu nyt nojatuolissaan kotonaan Outokummussa, syntymäkaupungissaan. – Veteen kiinnitetään huomiota Suomessa usein vasta sitten kun se on silmin nähden saastunutta tai haisee. Silloin useimpien mielestä jonkun pitäisi tehdä jotain, mutta yleensä silloinkin puuttuu se joku, hän sanoo. – Itämeren lääkejäämäongelman suhteen Ålandsbanken on nyt se joku. Itämeriprojektin rahoituksen turvin pääsemme testaamaan ja tutkimaan lääkejäämien poistamista jätevesilaitoksen purkuvedestä riittävän suurella volyymilla ja niin sanotusti tositoimissa. Itämeriprojekti rahoittaa 30 000 eurolla Sansoxin projektia, jossa Salon jätevedenpuhdistamon purkuvedelle tehdään OxTube-teknologialla tehostettu otsonikäsittely lääkeainejäämien ja mikrobien eliminoimiseksi sekä purkuveteen liuenneen happimäärän nostamiseksi. Projekti toteutetaan yhteistyössä THL:n ja Savonia-ammattikorkeakoulun kanssa. – Teknologiamme on helppo asentaa ja kustannustehokas käyttää, koska OxTubea voisi kuvailla yksinkertaisesti putkeksi, jonka läpi käsiteltävä vesi ajetaan. Tulosten mittaaminen on helppo todentaa ja ymmärtää tutkimalla vedenlaatu ennen käsittelyä ja käsittelyn jälkeen. Projekti toteutetaan Salon jätevesilaitoksella syksyn 2024 aikana.

Alandsbanking sansoxs 4

"Veteen kiinnitetään huomiota Suomessa usein vasta sitten kun se on silmin nähden saastunutta tai haisee.”

Sansox-tekniikkaa käytetään nykyään lähes 20 maassa. Jukka Hakolalle tämä tarkoittaa monia matkapäiviä joka vuosi.

Yksi teknologia, monta käyttötarkoitusta

OxTube-teknologiassa on kyse kaasun liuottamisesta nesteeseen. Yleisin kaasu – johon myös Sansoxin liiketoiminta maailmalla perustuu – on ilma. Ilma koostuu 21 prosenttisesti hapesta ja OxTube-teknologialla kyetään liuottamaan tehokkaasti happea veteen. Alan ammattilaiset puhuvat ilmastustekniikoista. – Erilaisia ilmastustekniikoita on maailmassa paljon. Meidän etumme on teknologiamme tehokkuus, helppokäyttöisyys sekä vaikuttavuuden mitattavuus, Hakola sanoo. Lääkejäämien poistamiseksi veteen liuotetaan ilman sijasta otsonia. Otsonikäsittely puree mikrobeihin ja lääkemolekyyleihin. OxTubelle löytyy eri maista erilaisia käyttötarkoituksia. Bangladeshissa, jonka viennistä 75 prosenttia muodostuu tekstiiliteollisuudesta, vedestä poistetaan väriaineita. Filippiineillä vedestä poistetaan radonia. Thaimaassa ja Intiassa happikuolleisiin vesistöihin lisätään happea. Vaikka Sansoxin liikevaihto on pienehkö, alle 300 000 euroa, sen teknologiat ovat käytössä jo lähes 20 maassa. Eurooppalainen vedenkäsittelyalan etujärjestö Water Europe antoi OxTubelle tunnustuksen parhaana vedenkäsittelyalan innovaationa jo vuonna 2014. – Saastunutta ja puhdistamista kaipaavaa vettä maailmassa kyllä riittää. Meidän liiketoimintamme kannalta haaste on enemmänkin se, että valtiot katsovat pitkälti läpi sormien jätteiden ja jäämien päästämistä vesistöihin.

Alandsbanking sansoxs 3

Terveempi meri – Innovaatio lääkejäämien poistamiseksi

Lääkkeet eivät ole biologisesti hajoavia ja voivat aiheuttaa hormonaalisia häiriöitä organismeissa.

Tutkimuksesta korjaustoimenpiteisiin

Hakolan mukaan huomio ja erityisesti julkisen sektorin vedenlaatuun kohdistuvat panostukset keskittyvät liiaksi tutkimukseen ja suunnitelmien tekoon. – Kun madonluvut on todettu yhteen ääneen, tilanne jää valitettavan usein siihen. Budjettia tulisi varata tutkimuksen lisäksi korjaustoimenpiteille. Kun saastunut tai happikuollut vesistö elvytetään ja puhdistetaan, tulokset ovat havaittavissa pelkällä paljaalla silmällä ja hajuaistilla. Siksi Hakola uskoo, että luonnonvesien hyvinvointiin keskittyville hankkeille olisi helpompaa saada kansalaisten hyväksyntä, mikäli ne sisältäisivät myös kunnostustoimenpiteet ongelman korjaamiseksi. Toisinaan vedenkäsittelylle on tarvetta myös yllättävissä paikoissa, tai niin Hakola ainakin ajattelee. – Golfkenttien vesiesteet ja vesiesteiden vedenlaadun ongelmat ovat sellainen kohde, joka olisi helppo korjata OxTubella.

Teksti Jouni Kantola
Ålandsbanking numero 2 Syksy/Talvi 2024